0

Що робити, якщо малюк народився раніше терміну?

Що робити, якщо малюк народився раніше терміну?

Мало хто очікує народження малюка раніше, ніж як на 40 тижні вагітності, але так буває достатньо часто. Варто знати, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 50% пологів на ранніх термінах стаються без явних на те причин. Більш того, процент передчасних пологів у всьому світі зростає, не залежно від того, яка це країна – більш розвинута, чи така, що ще розвивається.

У першу чергу, якщо малюк вже народився передчасно, не варто себе звинувачувати.  В більшості випадків майбутня мама ніяк не могла передбачити передчасні пологи і ніяк би не зупинила їх. Тож, варто всі свої сили зосередити зараз на допомозі і підтримці малюка, що вже народився. А з синдромом провини варто працювати із перинатальним психологом, якщо самостійно не вийде впоратися із часом. Якщо не подолати це почуття, воно зможе негативно вплинути на формування ваших стосунків із дитиною у майбутньому, і почуття провини постійно наздоганятиме.

Ваш малюк все відчуває, і важливо щиро і відверто говорити із ним. Так як є. Не приховуючи нічого. Наприклад: «Для мене ти дуже бажаний, але я така емоційна/емоційний не завжди можу впоратися із переживаннями. Хоч ці дні непрості, та ми разом із усім точно впораємось,. На тебе дуже вдома чекають твої братики і сестричка».

Дотики, спілкування, присутність поряд – як повітря потрібне дитині зараз, поки малятко перебуває у відділенні інтенсивної терапіїї новонароджених. Для дитини звично чути голос і відчувати тепло мами, тож, присутність допоможе малюку почуватися більш спокійно.

 Але при цьому варто пам’ятати, що гігієна рук – це основа безпеки здоров’я малюка. Додатково обробляйте їх антисептиком. Пам’ятайте, що саме на мобільному телефоні і на ключах – велика кількість мікробів, і дитині вони зараз не потрібні. За перших ознак застуди – варто утриматися і не відвідувати дитину. Коли ви приходите у відділення, верхній одяг та сумки лишайте подалі від немовляти. Мікроби з дорослого світу занадто великі для крихітної дитини, і всі його дорогоцінні сили варто спрямовувати лише на розвиток і зріст, а не на війну з інфекціями.

Утримайтесь від відвідин друзів та інших рідних, вони ще встигнуть познайомитись з немовлям. Але при цьому присутність обох батьків дуже бажана, адже вдвох набагато простіше впоратися із цілодобавими обов’язками, це також укріпить родину, і допоможе у встановленні бондингу із «ранньою пташкою».

Обов’язково практикуйте «Метод кенгуру», який є золотим стандартом виходжування передчасно народжених дітей. Це не лише стабілізує дихання, пульс, температуру тіла,  налагоджує грудне вигодування, але й допомагає знизити больовий синдром перед забором аналізів чи іншими болючими процедурами. «Кенгуритися» варто відповідно до норм не менше 65 хвилин за один раз, і робити це потрібно викладаючи немовля в одному підгузку на груди мами чи тата «шкіра-до-шкіри».

Варто докласти зусиль для налагодження грудного вигодування, адже найкорисніше для передчасно народженої дитини – це саме мамине молочко, яке є одночасно і профілактикою багатьох захворювань. Навіть крапля – це краще, ніж нічого!

Намагайтесь відтворити для дитини такі ж умови, які були за його перебування у лоні матері: має бути тепло, темно та тихо, без різких запахів. Уникайте яскравого світла, і не вмикайте занадто голосно музику. Використовуйте спеціальні шторки та накидки на кувезах чи столиках: дитині потрібен спокій, аби розвиватися. Іграшки із білим шумом також сприятливо впливають на малюка: звуки, що нагадують ті, що були у животику мами.

Якщо ви знаєте, що попереду годування, то не рухайте дитину завчасно зайвий раз. Краще за можливості об»єднувати зміну підгузка, вимірювання температури тіла, тощо. Бо зайва стимуляція – це завжли втрата сил і енергії, яку можна було використати на зріст і розвиток.

Завжди дбайте про себе і свій сон. Не соромтесь спитати друзів і рідних допомогти, більшість не здогадуються про те, як воно – виходжувати передчасно народжену дитину, бо самі ніколи з цим не стикалися! Відпочивайте і намагайтесь повноцінно харчуватися. А тим рідним, які не знають чим можуть бути корисними, довірте питання пошуку необхідних речей, приготування потрібної вам їжі чи прання і прасування дитячого одягу. Бажано перший час користуватися нейтральними і безпечними миючими засобами у рідкій формі без аромату.

Дуже важливо встановити довірливі стосунки із лікарем, що консультує вас. Ви єдина команда, і довіра, співпраця  - є запорукою успішного виходжування. Завжди перепитуйте, якщо щось не зрозуміло і дійде злагоджено.

І хоч народження передчасно це завжди стрес – є гарна новина. Ви не одні. Поряд із вами є фахівці та батьки таких самих дітей – поспішайок, які завжди готові підтримати і допомогти. Знайти моральну та інформаційну підтримку можна на сторінці у фб https://www.facebook.com/ranniptashky/ чи на сайті www.ranniptashky.com.

Тут анонсуються зустрічі батьків у різних куточках України, дитячі свята та пікніки, коли зустрічаються батьки поспішайок, подекуди викладаються статті та корисні матеріали щодо передчасно народжених малюків. Також тут можна оформити карту знижок у клініки та реабілітаційні центри «Рання пташка». Така картка дає право знижки від 2 до 50% у різні медичні заклади та центри по всій країні і допоможе заощадити сімейний бюджет. У фейсбуці цієї спільноти є закрита група батьків, де можна поставити питання і поцікавитися про досвід інших батьків, або ж поділитися своїм.

Доступні закриті вайбер спільноти у Києві, Одесі, Чернівцях, та інших містах України. Аби потрапити до спільноти у вайбері, будь ласка, напишіть координаторці Асоціацїі «Ранні пташки» Юлії Александровій +380672261441.

Вдягнути малюка за розміром, стильно і комфортно допоможуть у українського виробника ТМ «Раненько», що має досвід відшиття крихітних речей на немовлят вагою від 470 грамів та працює на ринку в Україні з 2013 року. Тут можна знайти і міні підгузки, окуляри для фототерапії та гніздечка, які важливі для немовлят на довготривалому виходжуванні. www.ranenko.com та

+38 0973996266, +380996013301. Тут ви також отримаєте безкоштовно друковані матеріали, мотиваційні листівки та історії, що надихають.

Якщо у вашій родині народилася двійня, запрошуємо приєднатися до групи Двойняшки & близняшки. Напишіть засновниці, Марині Вільк і вона вас додасть до спільноти. +380673781498.

З питань грудного вигодування можна звернутися за консультацією до Київського міського моніторингового центру грудного вигодування  за телефоном +380445607197 чи звернутися до консультантів Асоціації свідомого батьківства через Наталю Мовчан +380503519376.

І головне пам’ятайте, що руки опускати не можна ніколи. Передчасно народжені дітки – не даються слабким батькам, тож, у вас є достатньо сил впоратися із цим випробуванням!

Бажаємо вам сили і терпіння, а малюку – успішного виходжування та адаптації! Нехай ви та ваша дитина швидше будете вдома.

Вага, зріст, термін гестації – це лише цифри, коли сильно любиш!